Kiteboarding.se 

Surfingens många olika grenar

Surfingen har flera olika ”grenar” eller alternativ som liknar varandra. Vi vet att just kiteboarding och kitesurfing är två av dessa men vilka mer finns det? Vad finns det för alternativ till surfing? Vad kan man börja med?

Alternativ till surfing?

Bodysurfing

Detta är en förenklad variant av vanlig surfing på en bräda. Du ligger i stället på en mindre bräda i stället för att stå upp och använder händerna som paddlar. Kan du simma så kan du bodysurfa. Du jagar dock samma vågor som surfarna gör så det kan bli ganska intensivt vid bodysurfing. Perfekt för den som vill lära sig att surfa som vanligt då du kan få erfarenhet av att läsa av vattnet och vågorna, planera osv.

Bodyboarding

Skillnaden här är att brädan du åker på är extremt modifierad och kort, ofta tillverkad i cellplast. Brädans begränsning gör det svårare att surfa på de största vågorna, de flesta håller sig vid vågorna närmast stranden. Det lilla formatet gör det också roligt att göra tricks med brädan, snurra och rulla går otroligt smidigt om man jämför med en fullstor surfingbräda. I Norden finns det även en bodyboarding klubb. Länk här bodyboarding.dk

Sverige har ganska ok förutsättningar för bodyboarding, vågorna är bättre lite längre in på stränderna här hemma och då går det bra att utöva sporten.

Kneeboarding

Lite som bodyboarding fast man åker på sina knän. Det är lite svårare att hålla balansen men det är också vitsen med det hela, det ska vara en utmaning. Kneeboarding vid strandkanten är ett av de bättre ställena att hålla till på. Någon decimeter vatten och man flyter fram, vid djupare vatten sjunker man bara om inte farten är tillräckligt hög.

Stand up paddleboarding

Ytterst sällsynt i Sverige i alla fall. Här står man upp på en surfingliknande bräda och paddlar sig fram på vattnet. Det är ingen fartfylld sport, egentligen inte en sport heller, det är mer av en hobby som man kan göra mellan andra intressen. Fördelen med ”stå upp paddleboarding” är att man får en riktigt vass balans.

Flowrider surfing

När vågorna står stilla och vädret inte tillåter någon aktivitet utomhus så går det att ta till lite ”fusk”. Det finns vågmaskiner, flowriders för surfare i Sverige, dock inte på alla orter men vill man inte sitta still en våglös dag så är det ett bra alternativ. Du surfar på en konstgjord våg inomhus. Denna som finns i Sälen är en så kallad Flowrider och ingen vågmaskin. Den stod klar 2009 och det är otroligt kul att åka på. På Flowridern åker man antingen bodyboarding eller på en mindre anpassad bräda för att fullstora surfingbrädor är alldeles för stora. Passa på när det är vinter och ni är uppe i fjällen för att åka snowboard eller något annat, kolla in Flowridern i Sälen. Mer info finns här https://www.skistar.com/sv/Salen/Experium-Ski-Lodge/Aventyrsbad/FlowRider/

Sådär, några av alternativen till vanlig surfing. Mer nyheter kommer att dyka upp när vi uppdaterar sidan. Allt finns i navigationen på webbplatsen, leta efter våra nyheter bara så hittar du det.