Kiteboarding.se 

Vad händer i hjärnan när man utövar extremsport?

December 8, 2016 / by admin

Kiteboarding ingår i den större samling sporter och aktiviteter som brukar sammanfattas med termen extremsport. De sporter som ingår i samlingen betraktas allmänt vara mer eller mindre riskfyllda och i litteraturen nämns faktiskt att en sport, för att den ska klassas som extremsport, måste vara förenad med viss livsfara. Actionsport kan till viss del sägas vara en synonym, men en sport kan mycket väl vara en actionsport utan att vara en extremsport. Forspaddling är till exempel en typisk actionsport, men det råder nog delade meningar kring om den också är en extremsport.

Om vi tar diskussionen ett steg längre är det inte fel att påstå att extremsporter har till främsta uppgift att utmana både fysiskt och mentalt på mer extrema sätt för att ge en rejäl adrenalinkick. Adrenalin är dock bara ett av de hormon som utsöndras i stora mängder när man pressar kroppen fysiskt och mentalt till max.

En cocktail av endokrina substanser

Den som utsätts för mer eller mindre extrem stress genom utövande av extremsport kommer att få ett påslag av en mängd hormoner och signalsubstanser i hjärnan och kroppen. Adrenalin är den främsta av dessa. Detta stresshormon har till uppgift att helt enkelt skärpa hela kroppen för att kunna hantera stressen. Sinnena behöver skärpas och kroppen behöver skapa mer snabb energi. När påslaget kommer sker en snabb nedbrytning av glykogen för att cellerna ska kunna skapa ATP (kroppens grundläggande källa till energi) för att kroppen ska kunna klara av situationen.

Samtidigt frigörs också stora mängder dopamin, endorfiner och serotonin för att motverka de negativa effekterna av adrenalin. Dopamin och serotonin är lugnande hormoner som frigörs vid hög påfrestning, helt enkelt för att kroppen ska kunna balansera stressnivåerna. Det är också dessa ämnen som gör att extremsportaren får sin “high” och är villig att utsätta sig för nästa utmaning.

Går det att påverka det endokrina systemet med viljan?

Under alla år har alla forskare varit överens om att det sympatiska nervsystemet inte går att påverka med viljan, utan att det i stället enbart agerar på stimulus från den verkliga världen. Emellertid har banbrytande forskning visat på att det kan finnas en möjlighet att styra det sympatiska nervsystemet med ren viljekraft. Studier på bland annat tibetanska munkar och äventyrare som på olika sätt utsätter sig för extrem extern stress via exempelvis kyla eller värme har visat på det.

Både munkarna och äventyrarna har genom många års träning lyckats skapa tekniker för att hålla nervsystemet i schack. Med teknikerna kan de också frammana just den cocktail av hormoner som krävs i en specifik situation. En äventyrare kan vara hur lugn och analytisk som helst när han eller hon ställs inför en prövning, men för att han eller hon ska kunna klara av prövningen krävs ett adrenalinpåslag och det kan då alltså frammanas av viljan.

Stresspåslag i vardagen

Ovan har vi berättat att adrenalin går hand i hand med tre mer välgörande typer av ämnen såsom serotonin, endorfiner och dopamin. Denna kombination uppstår emellertid inte automatiskt i kroppen i de mer onaturliga stressiga situationer vi kan uppleva i vardagen. Att vara konstant stressad på jobbet, för att ta ett exempel, innebär ständiga påslag av adrenalin, dock utan att serotonin, dopamin och endorfiner följer på. Denna typ av lågintensiva stress är för övrigt förmodligen en stor anledning till en ökad mental ohälsa i samhället.

Det finns samtidigt situationer i vardagen som kan fungera nästan som extremsporter, dock utan risk för liv och lem. Ett bra exempel är hård fysisk träning exempelvis på gym. Under det tuffa passet med bänkpress eller knäböj kommer stora mängder adrenalin att pumpas ut och efter passet sköljs adrenalinet bildligt talat bort av lugnande och välgörande hormoner. Ett annat bra exempel är spel om pengar, särskilt på spel där utfallet visas omedelbart. Ett snurr på roulette online precis som casinon.com här skriver kan till exempel ge hormonpåslag som nästan närmar sig de som en extremsportare kan uppleva när han eller hon ger sig på en mycket tuff och riskfylld utmaning.,

Comments are closed.